Život bez vlage, plijesni i alergija u zdravom i ugodnom domu

s

Život bez vlage, plijesni i alergija u zdravom i ugodnom domu

 

Vlaga je problem koji se pojavljuje u brojnim stanovima, kućama i poslovnim prostorima širom BiH. Rezultat je neadekvatne cirkulacije zraka (nedovoljne izmjene, nepravilnog i nekontinuiranog kretanja zračne mase), koja najčešće uzrokuje plijesan. Plijesan u domovima se u pravilu javlja na najhladnijim tačkama, bilo da se radi na zidovima oko prozora, na betonskim dijelovima zidova, na pločicama ili na ćoškovima i zidovima iza namještaja, pa čak i na unutrašnjim zidovima gdje prolazi vodovodna instalacije. U pravilu znatno više u jesen, proljeće i zimu nego ljeti. Plijesan dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, te do propradanja namještaja i stvari unutar objekta. Neadekvatnom provjetravanju (klasično prozorima) doprinosi i prekrajanje rasporeda stana od strane vlasnika, zatvaranje balkona, jednostrani stanovi, provjetravanje u pogrešnom dijelu dana, te najčešće pogrešno i rijetko provjetravanje zbog raznih vanjskih faktora (odsutnost, hladnoća, vrelina, kiša, snijeg, mravi, komarci, polen, smog itd.).

 

LUNOS rekuperacijski sistemi kao trajna rješenja za vlagu, alergije i zdrav boravak u kući

Lunos je decentralizirani ventilacijski-rekuperacijski sistem čiji su elementi sakriveni unutar vanjskih zidova, a vidni su samo unutrašnji panel i vanjska maska. Može se ugraditi u bilo kojoj fazi gradnje, u starogradnje, novogradnje i useljene objekte. Decentralizirani ventilacioni-rekuperacijski sistemi kao rješenje je vrlo raširen u zapadnoj Europi u posljednjih 15 godina, a danas prelazi 50% svih instaliranih ventilacijskih sistema u individualnim kućama i stanovima. 

Važno je osigurati odgovarajuće trajno rješenje prije ili nakon nastanka vlage, plijesni. Najbolje bi bilo planirati LUNOS sisteme prilikom gradnje ili renoviranja objekata, ali kako u BiH nema standarda za ventilaciju objekata (kao u Njemačkoj DIN1946-6 I EnEv), investitori ne žele da investiraju dodatno jer im to smanjuje profit. Mnogo puta se kratkoročno otklanjaju posljedice, ali dugoročno ne prolazi, jer plijesan se ponovno pojavljuje nakon kratkog vremena. Uzrok se mora otkloniti, a zapravo je to jedino moguće ako unutar objekta kontinuirano održavamo neophodni minimum izmjene i kretanja zraka sukladno unutrašnjoj i vanjskoj temperaturi i vlazi (uklanjamo vlažan zrak iz prostorije i unosimo novi-svježi i filtrirani zrak u prostoriju), te se na taj način oduzima vlazi moć stvaranja plijesni - to radi Lunos ventilacijski-rekuperacijski sistem.

Mnogi u BiH (preko 1000 objekata) su trajno riješili problem vlage i plijesni u svojim domovima pomoću Lunos sistema. Pored toga što trajno rješava vlagu i održava optimalnom vlažnost unutar objekta, LUNOS prilikom snabdjvanja svježim zrakom filtrira vanjska zagađenja poput alergena, prašine i smoga. Također LUNOS održava optimalan kvalitet zraka u svim boravišnim prostorijama unutar objekta tako što eliminiše štetne supstance poput VOC, formaldehida, Radona, CO2, CO i dr., a snabdjeva prostorije sa svježim i filtriranim zrakom bogatim kisikom. 

 

Zašto je ventilacija u kućama i stanovima važna?

Danas se rade nove fasade, te se poboljšava nepropusnost zidova, mijenjaju se prozori. Kvalitetan prozor je gotovo hermetički zatvoren i onda nastaje problem gdje objekti ne “dišu” odnosno nema protok zraka koji je vrlo bitan. Posljedično, povećava se opasnost od stvaranja vlage i plijesni te osim toga, povećava se i sadržaj CO2, Radona, VOC i drugih supstanci u zraku i porama zidova, te sve to zajedno dovodi do toga da imamo slab i nezdrav zrak u domu, vlagu i plijesan na zidovima, rošenje prozora itd.

Ako nema pravilne izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu. Ako malo otvorimo prozor ili čak samo na kip, ne radimo ništa jer bismo trebali raditi poprečno prozračivanje ili propuh najmanje pet minuta par puta dnevno za što naravno rijetko tko ima vremena u modernom načinu života i brzom tempu.

Također, mnogi u BiH (preko 500 objekata) su ugradili Lunos sisteme prilikom gradnje ili renoviranja objekta kako bi osigurali da njihova investicija bude zaštićena od vlage, da objekat uvijek bude zdrav, prozračan i ugodan za boravak, te da povećaju energetsku efikasnost objekta. LUNOS rekuperacijski sistemi prilikom izmjene zraka unutar objekta, vraćaju preko 95% unutrašnje toplote, dakle zrak se mijenja ali se ne gubi unutrašnja temperatura. Sa tim se pravi velika ušteda energije, koja bi se inače rasipala otvaranjem prozora tokom hladnih dana. Također važno je napomenuti da pojedinačne LUNOS jedinice troše svega od 1 do 3W el. energije, tako da sistem od nekoliko elemenata za prosječnu kuću potroši el. energije u vrijednosti od svega 2-3KM mjesečno.

Rješenja za objekte koji se povremeno koriste ili čiji su vlasnici odsutni

U BiH je veliki broj objekata koji se povremeno koriste, kao što su vikendice, kuće i stanovi čiji vlasnici borave u inostranstvu, stanovi i sobe za izdavanje, hoteli i smještaji koji se koriste sezonski itd. Praksa je pokazala da su upravo ovakvi objekti zapravo i najproblematičniji, jer zbog duže hermetičke zatvorenosti objekata, nakupljaju se veće koncentracije ranije spomenutih štetnih supstanci koje se apsorbuju u pore zidova i namještaja. Kada se dođe u ovakav objekat, pokušava se prozračiti otvaranjem svih prozora duže vremena, ponekad i nekoliko dana, ali nakon zatvaranja zrak gotovo instant postaje ponovo težak. Pojedini zovu prijatelje i rodbinu da im otvore prozore nekoliko dana prije njihovog dolaska u objekat koji povremeno koriste. Ukoliko se dolazi u vlažnijim mjesecima u godini, takav način korištenja može da uzrokuje i pojavu problema sa vlagom i plijesni, pa i propadanje namještaja i stvari. 

Objekti za izdavanje poput stanova, vikendica i drugih smještaja mogu često da budu popunjeni i da se u njima proizvodi znatno veća količina vlage nego u prosječnim domaćinstvima, ali gosti obično ne vode računa o proizvodnji vlage i provjetravanju ovakvih objekata, pa se često događa da vlasnici muku muče u čišćenju i sakrivanju plijesni po zidovima, pločicama i dr.

U BiH su ugrađeni LUNOS sistemi u oko 200 objekata koji se povremeno koriste. Pojedini objekti su imali problema sa vlagom i plijesni, a pojedini vlasnici su željeli da njihov objekat bude uvijek prozračan i zdrav za boravak. LUNOS sistemi svojim nečujnim i neprimjetnim radom obezbjeđuju pravilno kretanje zračne mase unutar objekta, tako da svjež i filtriran zrak dolazi u tkz.”čistim” prostorijama (dnevni boravak, spavaće i radne sobe), te da se neprimjetno (bez propuha) kreće prema tkz.”prljavim” prostorijama (kupatilo, vešeraj, kuhinja I sl.). Zrak se tokom svog puta kroz objekat prlja, vlaži i troši, te se u konačnici izbacuje. Za svaki objekat se proračunava podešavanja elemenata (DIN1946-6 i EnEv), te se u skladu sa standardima nakon ugradnje elementi i podešavaju. Na taj način se osigurava da sistem 24/7 odrađuje neophodni minimum ventilacije, a ukoliko senzori registruju povećanu vlagu, visok nivo CO2, fomraldehida, VOC, CO ili nešto drugo, automatski pojačaju svoj rad i brzo poprave sve vrijednosti u objektu.

 

Kako do LUNOS sistema?

Montaža LUNOS sistema je dostupna u cijeloj BiH, a za planove sistema i ponude potrebno je poslati tlocrt ili skicu stana/kuće na email: lunos@bistip.ba ili Viber/WhatsUp +38761957361. Također, ponuda za LUNOS sisteme (obično 2-3 izvodive varijante) može da se napravi i na osnovu video snimka (snimak kretanja kroz stan od ulaznih vrata do vrata u svaku prostoriju), a može i na osnovu opisa stana ili kuće (npr. Stan 54m² - Dnevni boravak sa kuhinjom 20m²/ Spavaća soba 13m²/Dječija soba 12m²/Kupatilo 5m²/Hodnik 4m²).

Montaža LUNOS sistema za prosječno domaćinstvo obično traje 1 dan, te se radi specijalnim alatima sa usisivačem. Rezultati djelovanja LUNOS sistema su primjetni već naredno jutro, a LUNOS garancija pored pravilnog i ispravnog rada sistema, pokriva i trajno rješavanje problema sa vlagom.

 

Za više informacija možete posjetite firmu LUNOS BiH/Bis-Tip Systems d.o.o. na adresi: Gabriele Moreno Locatelli 25, Sarajevo, posjetiti web stranicu www.lunos.ba ili nazvati na +38733847957 / +38761957361.

Promo