Investitorima predstavljen projekat Islamskog centra u Cazinu, te nacionalnog spomenika, džamije Fetiha u Bihaću

muuftija

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić bio je domaćin direktoru Generalne direkcije za vakufe Republike Turske g. Sinan Aksu i direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafizu dr. Senaidu Zajimoviću sa njihovim saradnicima. Prethodno su delegacije obišle džamiju Fethija u Bihaću, razmatrajući mogućnost njene obnove.

„Generalna vakufska direkcija Republike Turske je najveći investitor u izgradnji vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu. Zahvalni smo im na odluci da budu prisutni sa svojim hajratima i u našem muftijstvu. U današnjem razgovoru sam iskoristio priliku da im se zahvalim na dosadašnjoj podršci i da ih zamolim da obrate pažnju i na projekte Islamske zajednice koje smo kandidirali. To je prije svega potpuna rekonstrukcija džamije Fethija u Bihaću, koja već odavno zahtjeva temeljitu obnovu. Ohrabren sam da smo dobili potvrdu da će se ova direkcija pobrinuti oko ovog projekta. Predstavili smo im i projekat Islamskog centra u Cazinu, koji je također dobio pozitivne ocjene, ali smo svakako dali prioritet obnovi nacionalnog spomenika, džamije Fetiha, ovdje u Bihaću. Zahvalan sam i svom prijatelju, direktoru vakufske direkcije Islamske zajednice hafizu dr. Senaidu Zajimoviću na prilici da ih ugostimo i na posredovanju u hajirli projektima.“ – poručio je muftija Kudić.

Direktor Generalne direkcije Vakufa Republike Turske Sinan Aksu se u ime cijele delegacije zahvalio muftiji Kudiću na bratskom prijemu i razgovoru o brojnim temama koje su u fokusu zajedničkog interesovanja.

„Ohrabreni smo onim što smo vidjeli. Prije svega, ovaj dio Bosne i Hercegovine posjeduje prelijepe prirodne potencijale, a i velikodušnost ljudi koji žive ovdje je primjetna. Čestitamo im na projektima koje su do sada realizirali. Nama je zaista drago kada vidimo da se neko trudi da vlastitim potencijima mnogo stvari pripremi, a da naša podrška bude neka završna faza. Tu praksu smo vidjeli kod naše braće u Bihaću i zato izražavam veliku zahvalnost cijenjenom muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću koji nam je predstavio situaciju ovdje u Bosanskoj krajini i očekujem da ćemo ih uskoro obradovati i da ćemo zajedno obnoviti Fethiju, a potom i ostale važne projekte Islamske zajednice na ovom prostoru. Republika Turska u svakom smislu snažno stoji iza Bosne i Hercegovine i tako će, ako Bog da, biti i u budućnosti.“ – izjavio je Aksu.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice hafiz dr. Senaid Zajimović je istakao da je Muftijstvo bihaćko i Bosanska Krajina primjer iskorištavanja vlastitih potencijala, ali da svi moramo uložiti maksimum da one projekte u Krajini koji zahtjevaju našu podršku i podržimo na razne načine.

„Posebno mi je drago da je Generalna direkcija za vakufe Republike Turske uložila značajna finansijska sredstva u Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu i što je do sada uložila ogromna sredstva u rekonstrukciji i obnovi brojnih naših džamija i vakufskih objekata. Naša je obaveza prema ljudima ovdje u Bosanskoj Krajini velika i iskreno se nadam, a dobre su pretpostavke, da ćemo uskoro imati pozitivnu priču u vezi Fethije, a kasnije i drugih projekata upravo preko Generalne vakufske direkcije naše bratske i prijateljske zemlje Turske. Zahvalan sam cijenjenom dirketoru Sinanu Aksu, predsjedniku Republike Turske i narodu Republike Turske koji imaju veliki senzibilitet i osjećaju potrebu da pomognu projekte Islamske zajednice i našeg naroda u Bosni i Hercegovini. Iskazujem čestitku cijenjenom muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću na projektima koje realizuje, a koje su na ponos cijele zajednice i našeg naroda“ – istakao je direktor Zajimović.

Muftija Kudić je na kraju izrazio razumijevanje za stanje u Republici Turskoj, pogotovo nakon strašnog potresa koji je pogodio ovu zemlju prije nešto više od godinu dana.