Elma Karišik otkrila kako gradonačelnica zapošljava: “Unaprijed mi rekli ko će biti primljen”

v

U razgovoru sa gradonačelnicom Benjaminom Karić koji smo vodile povodom intervjua za moj blog, Karić mi je lično potvrdila kako ona lično u gradsku upravu zapošljava – bez štele. Bila sam pozitivno iznenađena i oduševljena da postoji makar jedna osoba s pozicije moći koja neće dozvoliti da se zapošljavanje nastavlja već utvrđenom praksom.

Piše: Elma Karišik

U međuvremenu, Agencija za državnu službu Federacije BiH je objavila javni konkurs za popunu radnih mjesta državnih službenika u Gradu Sarajevo za pet radnih mjesta:

 

  • viši stručni saradnik za prostorno uređenje u Odsjeku za urbanizam
  • stručni saradnik za komunalne djelatnosti
  • stručni saradnik za najavu i praćenje realizacije sjednica radnih tijela Gradskog vijeća u Odjeljenju za stručne poslove
  • stručni saradnik za kabinetske poslove u Odjeljenju za kabinetske poslove
  • stručni saradnik za administrativne poslove u Odjeljenju za kabinetske poslove.

Odlučila sam da se prijavim. Zbog njenih riječi.

Već u razgovoru sa kandidatima prije pismenog dijela stručnog ispita sam saznala da se već zna ko će biti primljen. Tvrdila je to kandidatkinja koju lično ne poznajem. Uvjeravala nas je pokazujući mobitel kao dokaz da je kontaktirala gradonačelnicu. Da bi mi ista osoba nakon pismenog, a prije usmenog dijela stručnog ispita, rekla da će biti primljena Amela Pašić Hodžić, pokazujući mi na tu kandidatkinju.

 

A onda su stigli i rezultati usmenog dijela ispita, i zaista imenovana kandidatkinja ima najveći broj bodova.

Nisam krila razočarenje. Javno sam iznijela razočarenje gradonačelnicom Grada Sarajeva, nakon čega sam dobila bezbroj poruka što javno što privatno u kojima su sugrađani iznosili svoja saznanja o tom konkursu.

Nažalost, mnogi su se javili anonimno i željeli ostati anonimni. Ja se nadam da će upravo oni koji imaju sve te dokaze da se odluče da sami progovore na ovu temu.

Elmin FB status pogledajte OVDJE.