Hazard se penzionisao prije sedam mjeseci, a Real sada mora platiti Chelseaju pet miliona funti

.
Niko nije napravio bolji ugovor prodajom igrača od Plavaca

 

Odlazak Edena Hazarda iz Chelseaja u Real Madrid okarakterisan je kao jedan od najvećih promašaja transfer politike kraljevskog kluba. Da to nije daleko od istine pokazuje informacija da Real mora platiti pet miliona funti Chelseaju iako se Hazard penzionisao još prije sedam mjeseci.

Hazard je krajem prošle sezone najavio da napušta Real Madrid i da više neće biti član ovog kluba, a to je zvanično potvrđeno prošlog ljeta kada je objavljeno da je postignut sporazumni raskid saradnje.

Ubrzo nakon toga Belgijanac je u oktobru prošle godine iznenadio fudbalsku javnost odlukom da okonča svoju igračku karijeru iako je imao tada tek 32 godine.

Hazard je u Real Madrid stigao na ljeto 2019. godine iz Chelseaja za čak 115 miliona eura i očekivalo se da bude zamjena za Cristiana Ronalda i veliko pojačanje, no na kraju se pokazao kao promašaj.

Zbog učestalih problema s povredama Hazard nije uspio da opravda silni novac koji je u njega uložen, a zbog problema s zglobovima na nogama odlučio je prošle godine da je najbolje da se penzioniše.

Međutim, iako je Hazard karijeru završio još prije sedam mjeseci mnogi su iznenađeni što Chelsea od njega još uvijek zarađuje novac, odnosno što će im Real Madrid morati platiti još pet miliona funti.

Engleski Telegraph objavio je danas da Real Madrid mora platiti tu sumu nakon što se plasirao u finale Lige prvaka što je bila jedna od klauzula Hazardovog ugovora.

Iako se on penzionisao prošle godine i prije toga napustio Real Madrid taj ugovor je ostao na snazi kada su bonusi i klauzule u pitanju, te zbog plasmana u finale Lige prvaka sada Kraljevi moraju Chelseaju da plate pet miliona funti iako Hazard nije ni bio član ovog tima.

Dogovor koji je Chelsea sklopio s Real Madridom važi za jedan od najboljih u svijetu fudbala posmatrajući sa strane kluba koji je prodao svog igrača.

Pored ogromnog obeštećenja od 115 miliona eura Real Madrid se naplaćao bonusa i klauzula iz ugovora i smatra se da su Plavci dodatno zaradili još preko 30 miliona eura.

Činjenica da je Hazard raskinuo ugovor ljetos i nakon toga završio karijeru nije promijenila ono što su Real i Chelsea dogovorili, a to je da se stavke iz ugovora moraju ispoštovati sve dok on traje i jedini spas za Kraljeve bila je prodaja Hazarda drugom klubu, ali do nje nije došlo.

Hazard je imao ugovor do ljeta 2024. godine i Real će biti "oslobođen" od istog tek na kraju idućeg mjeseca.

Inače, Belgijanac je za četiri sezone u dresu kraljevskog kluba odigrao tek 76 utakmica, dao je samo sedam golova i dodao još 12 asistencija.

Chelsea ga je kupio na ljeto 2012. godine od Lillea za 35 miliona eura, te ne treba ni reći koliko su na njemu na kraju profitirali i još uvijek to rade iako je on već u penziji.